fbpx

Att gluten inte är så bra för oss det har du nog hört många gånger nu, men vad är det med gluten som skapar problem för oss? Dagens moderna vete är inte vad det en gång var. Det moderna vetet är framodlat på ett sätt så det skall tåla skördar och alla klimat så bra som möjligt. Gluten är det protein i vetet som gör det starkt och gör att det blir tåligt. Gluten är också ett protein som vi människor inte har tillräckligt med enzymer för att kunna bryta ner på ett optimalt sett.

Det som sker i kroppen är bland annat:

1. Minskar förmågan till bra matsmältning
2. Blir som ett klister i tarmen som limmar ihop avföringen till klumpar som ofta fastnar
3. Triggar immunförsvaret som tror att det är främmande ämnen och därmed bryter ner mikrovillier i tarmväggen. Du utvecklar ofta fler matöverkänsligheter pga det på sikt.
4. Orsakar diarré, förstoppning, uppsvälld känsla och magsmärta.

Stort intag av gluten ökar risken för:

– malabsortion
– näringsbrist
– anemi
– osteoporos
– neurologiska problem
– psykiska problem
– hudproblem
– lever problem
– leder- och muskelproblem
– felregleringar i ANS (autonoma nervsystemet)

Vår rekommendation är oftast att om inte helt ta bort gluten ur kosten så minimera intaget så mycket du kan. Har du redan mag- och tarmproblem så testa dig fram och känn hur du mår om du utesluter gluten ur kosten.

Gluten hittar du främst i det vita mjölet och de största källorna är: bröd, pasta, kakor, bullar, osv. Det finns även dolt på en mängd olika ställen. Lär dig att titta på innehållsförteckningen.