fbpx

Oktober månad är över och vi har haft stort fokus på kvinnors brösthälsa och många har passat på att göra thermografi just nu. Allt handlar om att ta kontrollen över sin egen hälsa. Du kan i allra högsta grad påverka din hälsa och det är en skön känsla att veta att det är så mycket som kan rätta till sig genom att göra lite enkla grepp och förebyggande vård.

Även om du har fått en bröstdiagnos av något slag så finns det mycket du kan göra för att ta hand om dig själv och göra förebyggande tilltag för att reducera effekterna och kanske risken att det kommer tillbaka eller att du får nya problem.

Nedan hittar du 8 värdefulla tips på hur du kan sköta om dina bröst. Detta rekommenderar vi alla kvinnor att göra.

Har du gjort termografi hos oss så får du individuella råd på vad just du bör tänka på.

1. Undersök dina bröst själv regelbundet

Alla vuxna kvinnor vet hur deras bröst känns men det är långt ifrån alla som undersöker sina bröst själv pga att de tycket det är obehagligt att ta på sina bröst. Vi rekommenderar att du regelbundet undersöker dina bröst. Observera att 75% av knölar du kan känna inte är bröstcancer. Syftet med egen undersökning är att se om det uppstår några förändringar mellan höger och vänster bröst. Hittar du något så är det oftast bara i det ena bröstet.

Har du fortfarande mens så är det bäst att göra sin undersökning en vecka efter avslutad menstruation. Då är bröstvävnaden oftast mjukare så det är lättare att få en riktig bild av hur det känns. Bröst känns alltid lite ojämna under menstruationen pga mjölkkörtlar och bindväv.

Titta på dina bröst

Börja med att ha armarna längs sidorna sen sträcker du dem rakt upp när du går igenom följande punkter:

  • Titta på storleken (de flesta kvinnor har lite olika storlek på sina bröst) men har något ändrat sig från hur du har sett ut tidigare, har det ena bröstet börjat växa eller ser du någon skillnad?
  • Försök känn efter om det är någon temperaturskillnad på dina bröst, inte bara på själva bröstet utan även på bröstvårtan. Det kan vara svårt att känna och detta är något vi lätt kan mäta med hjälp av thermografin.
  • Är det någon skillnad på själva huden, färgförändring, irritation, utslag, klåda eller något födelsemärke som ändrar sig?
  • Hur ser bröstvårtan ut? Är någon av dem indragna eller ser annorlunda ut, kommer det ut vätska från bröstvårtan? (Det är normalt om du nyss slutat amma).
  •  Har bröstvårtorna samma färg?
  • Är det några gropar på bröstet eller andra förändringar som skiljer sig brösten emellan?
  • Om du har haft en operation, hur ser ärret ut? Är huden runt lugn eller irriterad? Känns ärret hårt eller varmt?

Känn på dina bröst

  • Kryssa händerna och ta ena handflatan över höger bröstvårta och andra över vänster bröstvårta, så din vänstra bröstvårta i din högra hand och högra bröstvårta i din vänstra hand. Anledningen till detta är att du vill komma åt hela bröstet samtidigt så du lätt kan känna om det är någon asymmetri. Bröstproblem startar i de allra flesta fall i ett bröst åt gången så du skall känna om du känner något som avviker från höger till vänster.
  • Känner du en spot eller liten knöl som du kan röra runt så år det oftast en cysta. En hård knöl som känns massiv kan ibland indikera på en tumör.
  • Känner du förhårdnader generellt så kan det indikera på att du har fibrocystiska bröst, detta kan ofta vara lite smärtsamt och det bröstet är ömt och det gör ont att ta på det. Detta kallas för fibroadenom.

Känner du som en sträng runt din bröstvårta eller över den och känner du den utan att röra på bröstet? Känner du svullnad i armhålan eller på något annat ställe på bröstet eller känner du en knöl enl vad jag har nämnt ovan så bör du kontakta en läkare. Berätta vad du känt och sett och diskutera hur du skall gå vidare. Det är även bra att göra en thermografiunderökning som skickas för analys till det specialist team i USA som vi samarbetar med, att ha med till din läkare.(Titta gärna på vår video om hur du undersöker dina bröst själv, gäller dig som är kund hos oss.)

2. Torrborsta: Att torrborsta är väldigt effektivt för att förbättra din brösthälsa då du får igång lymfflödet. Detta passar alla kvinnor och alla bröst och går även utmärkt att göra på fibrocystiska bröst. Torrborsta helst innan du duschar. Börja med att borsta längs sidorna om brösten, ta sedan borsten från armhålan rakt ut mot bröstbenet, därefter ner mellan brösten och runt och upp mot armhålan igen. Gör detta ca 4 gånger. Efter du har borstat så duscha gärna och massera brösten ett i taget med båda händerna. Det löser upp bröstvävnaden och bindväven och gör att slaggprodukter kommer iväg lättare. En fördel med detta är även att du lär känna dina bröst väl och har lättare att känna om det är något som är fel.Du kan se vår korta instruktionsvideo för hur du torrborstar dina bröst och det finns även en video för egenvård av lymfan vad gäller hela kroppen.

3. Detoxa: Att detoxa dina bröst någon gång /år har en bra och läkande effekt. Du gör det genom att torrborsta och särskilt om du gör det i kombination med rätt kost och tillskott och de råd du ser nedan. Om du ammar skall du inte detoxa dina bröst. Det finns algkrämer som du kan smörja på brösten och det är bra att komplettera med t ex chlorella och eller lymosin som tillskott. Använd under ett par veckor och känn om du har en positiv effekt på dina bröst. Det finns olika lerinpackningar på marknaden man kan massera brösten med och låta ligga på med varma handdukar över, som också har en bra detoxande effekt, detta kan du göra någon gång om året. Smörj gärna in med en olja efteråt, lavendel, ros eller något du tycker om. Aloevera är bra att använda. Du använder stjälkarna som du skär upp och så använder du gelen som kommer ut och applicerar rätt på bröstet. Iodine/jod kan du också lägga direkt på bröstet. Kålblad är bra att lägga över brösten och i bh:n om du har ont i dina bröst, detta är ett bra knep vid smärta när du ammar. Kan kännas väldigt skönt om du har ömma fibrocystiska bröst också. Essentiella oljor har använts i tusentals år som medicin, emotionell avslappning och allmänt välbefinnande. De bästa oljorna för bröst och för att förebygga bröstcancer är chamomille, timjan och frankincense. Även CBD kroppsolja har en läkande effekt för brösthälsa. Använd aldrig essentiella oljor direkt på huden. Mixa några droppar i någon olja som mandelolja, cocosolja eller liknande. Du kan få råd om vilken olja du skall ha hos oss på kliniken och vi har special blandade oljor färdiga. Glöm inte att använda en deodorant som inte innehåller aluminium och andra gifter. Du kan lätt göra din egen deo med lika delar cocosolja, bikarbonat och potatismjöl. Lägg gärna i några droppar eterisk olja för härlig doft. (Du kan även se min korta video om hur man gör egen deo, gäller dig som är kund hos oss)

4. Vilken BH använder du? Det finns kopplingar till utveckling av bröstcancer och bruk av bh. Det sägs att ca 70% av alla kvinnor bär sin bh på fel sätt omedvetna om vilka skador det kan ge. Det är många lymfkärl läng sidorna av dina bröst och över bröstbenet. Kom ihåg att det är viktigt att lymfan behöver vara i rörelse då det inte har en egen pump. Det kan vara farligt att stänga in detta med en fel sittande bh. Det som händer är att dina bröst blir instängda med slaggprodukter som din lymfa har svårt att föra vidare. Detta kan leda till fibrocystiska bröst, obehag, cystor och inflammation. Vi rekommenderar att om möjligt vara utan bh när man har möjlighet. Bh med stålbygel och bygel rent generellt kan lätt stoppa flödena så kan man så bör man ha en bh utan bygel. Har du stor byst så rekommenderas att gå till en bh specialist som verkligen kan hjälpa dig att prova ut rätt bh som inte ”stänger inne” brösten. Vi ser väldigt tydligt på thermografi när det är blockering i lymfa pga bh och det är väldigt vanligt.

5. God tandhälsa: Inom komplementär medicinska segmentet ser vi ofta kopplingar till tänder och brösthälsa. Det är inte ovanligt att klienter som har ont i en tand eller på en sida i käken också har problem i bröstet på samma sida. Bakterier kan orsaka inflammation och infektion i munnen och kan transporteras till bröstet via lymfsystemet. Att ha ont är en varning på att något är fel men en rotfyllning som inte gör ont är ingen garanti för att det inte kan vara ett problem under rotfyllningen. Infektion från tänderna kan lätt sprida sig till andra ställen i kroppen. Dessa infektioner syns ofta inte på vanlig röntgen hos tandläkare. Det du kan göra för att förebygga din tandhälsa är att såklart borsta tänderna 2 ggr/dag, inte med för hård tandborste. Mellanrumsborste är väldigt effektivt och vi rekommenderar det i kombination med tandtråd. Man kan gärna gurgla munnen med cocosolja, borsta gärna tänderna efter du har gjort det. Känner du obehag i din mun så kontakta din tandläkare.

6. En god tarmhälsa: Vår tarm är förmodligen vårt viktigaste immunförsvar och påverkar hela vår kropps hälsa. Dålig tarmhälsa är kopplad till en mängd olika sjukdomar och utveckligen av cancer. Felaktig kost, dålig tarmflora, svamp, överväxt av bakterier och candida är vanliga problem med tarmen. Alla känner inte detta utan det ger sig till känna med andra problem som inte i leder, allergier, exsem, psoriasis, inflammationer på olika ställen i kroppen osv. Listan kan göras lång. På thermografibilderna kan vi se indikationer på obalanser i tarmflora låggradiga inflammationer. Probiotika kan vara väldigt bra att ta. Att se till att man inte är förstoppad är oerhört viktigt. Har du problem med din mage och tarm rekommenderar vi vidare undersökning hos oss genom grundläggande hälsoanalys.

7. Näring, kost och kosttillskott: Nedan rekommendationer är också viktiga för god brösthälsa. Alla moderna sjukdomar startar med inflammation så det är väldigt viktigt att äta mat som inte triggar inflammation såsom socker och snabba kolhydrater samt inflammationsdrivande fett som alla vegetabiliska oljor förutom olivolja och cocosolja. Det är även bra att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt såsom vitlök, ingefära, gurkmeja, omega-3 osv. Som Hippokrates sa, låt maten vara din medicin. Med ålder ökar risken för cancer och andra autoimmuna sjukdomar pga näringsbrist och dålig mat. En bra grundregel är att hålla sig till en lågkolhydratkost. Idag är det kolhydrater i väldigt mycket så det är oerhört lätt att få i sig allt för mycket. Många är idag socker, pasta, ris, potatis och brödälskare. Detta är livsmedel som lätt triggar inflammation då det höjer blodsockret allt för mycket och för fort och gör att vi lätt får ett konstant insulinpåslag. Insulin triggar både inflammation och lagrar fett på kroppen. Nu har vi fokus på brösthälsa. Se till att inte bli överviktig. Bröstcancer är ofta kopplad till hormonrubbningar speciellt till hormonet östrogen. En högre fettprocent innebär ofta en högre produktion av östrogen därför ökar risken om man är överviktig. Östrogen i sig själv är inte ensam orsak till problem: När du blir äldre så får du ofta en obalans vad gäller östrogen och progesteron. Progesteron nivåerna går ofta ner vilket leder till att du får fritt östrogen i din kropp och det är detta östrogen som kan ligga till grund för ökad risk för bröstcancer. Vi rekommenderar att testa sina nivåer av östrogen och progesteron om man misstänker att man har problem med hormonerna. Det finns tester att skicka efter om inte läkare vill ta dessa åt dig. Vi rekommenderar dock att du tar dessa tester i saliv för säkrast resultat.

Nedan kommer en lista på bra livsmedel och bra tillskott för optimerad brösthälsa.

Grönsaker: som har en östrogen balanserande effekt är bland annat; broccoli, rädisa, kål, blomkål, rödkål, brysselkål. Dessa grönsaker innehåller bla indole-3-carbinol som hjälper till att bryta ner östrogen. (Problemet hos många kvinnor är att de inte bryter ner hormonerna som de skall).

Omega-3: Kvinnor med hög halt av alpha-linolen-syra i fettvävnaden har enligt studier 60% mindre risk att få bröstcancer. Det är viktigt att ha en bra relation mellan omega-3 och omega-6. Omega-6 fettsyror har dock de allra flesta allt för höga värden av. Vi rekommendera att ta en fullvärdig omega-3 fettsyra med hög halt av EPA, tex SanOmega-3. Man kan även göra en fettsyrabalans test för att se hur nivårna är hos just dig. Vi har det på kliniken.

Vitamin C: Detta är en av de allra viktigast vitaminerna som vi inte kan tillverka själva i våra kroppar utan måste tillföra i större mäng varje dag. Vitamin-C är en stark antioxidant och oerhört viktig för en god hälsa. Vi rekommenderar ett dagligt intag på mellan 2-4 gram. Det är svårt att få i sig via frukt och grönsaker. Ta helst en syraneutral c-vitamin som är skonsam för mage/tarm och njurar.

Vitamin D3: Det är också en av de allra viktigaste vitaminerna och något som de allra flesta har brist på då vi under stora delar av året lever i ett solfattigt land. Det finns studier som visar på att unga kvinnor som har varit i solen under sin uppväxt har betydligt mindre risk att utveckla bröstcancer. Man har också sett i studier att extra intag av Vit D3 minskar risken för bröstcancer med 38%. Det är viktigt att få i sig rätt mängd Vit D när brösten utvecklas. Vi rekommenderar en dos på mellan 2000-5000 ie/dag under hela året. Man kan ta en lägre dos under sommaren. Tvätta inte kroppen med tvål efter en dag i solen utan duscha bara om du behöver göra det på kvällen. Vänta dock helst till dagen efter för att behålla den D-vitamin som solens strålar har gett under dagen.

Iodine: Naturlig iodine/jod, får du från havssalt eller himalayasalt (dessa har naturligt jod i sig och behöver inte tillsättas jod) samt från alger och kelp. Allt som kommer från havet innehåller jod. Våra bröst lagrar stora mängder jod då jod är så viktigt för en bra hälsa. Sköldkörtel, slemhinnor, hud och brösthälsa är väldigt beroende av bra jodnivåer och brösten lagrar jod. Men vi kan fort få brist på detta. I princip alla sköldkörtel sjukomar är kopplade till jodbrist och leder vidare till ämnesomsättningsrubbningar.

Det finns en lång symptomlista på jodbrist men vad gäller våra bröst och en typisk brist är att man lätt får cystor i brösten. Har du en sköldkrötelrubbning så har du med all sannolikhet jodbrist och bör ta det som tillskott. Vi rekommenderar alltid en obunden jod, detoxified iodine. Du kan få indiviudella råd om detta på kliniken. Vid jodbrist är det också större risk att få bröstcancer enl studier.

Selen: Selen är också en viktig antioxidant och brist på selen kan också leda till en östrogendominans. Selen har också en viktigt funktion i kombination med jod och magnesium. Några paranötter om dagen är en bra källa till Selen men du kan även ta det som tillskott.

Bra proteinkällor: kött, fisk, fågel och ekologiska ägg är bra att få i sig. Protein från djurriket är fullvärdiga protein och innehåller alla aminosyror samt är även bra källor för järn. Järn är viktigt då det sörjer för en god blodproduktion vilket i sin tur ger tillräcklig syretillförsel i blodet och vidare ut till cellerna. Syrebrist på cellnivå är alltid en riskfaktor. Detta ser vi på våra grundläggande hälsoundersökningar om man har problem med. B12/folsyra kan också vara viktigt att få i sig extra. B12 är beroende av bra magsyraproduktion för att kunna absorberas i kroppen.

Linfrön: Ja linfrön innehåller en naturlig vegetabilisk form av östrogen som är gynnsam både för bröst och prostata. Studier visar också på att risken minskar för olika typer av cancer samt för hjärt- och lungproblem. Det är viktigt att man inte köper krossade linfrö då de härsknar väldigt fort och då blir giftiga. Linfrön kan man ta i en smoothie eller ha i när man gör fröknäckebröd. (Recept hittar du i vår recept flik).

Lymosin: är ett bra tillskott för att detoxa din lymfa. Det fungerar som en sopborste i ditt lymfsystem och rensar bort toxiner. Vi rekommenderar att ta ett par kurer om året med lymosin. Dosen 2 + 2 + 2 tabletter under tungan ej ihop med mat. Tas 2-3 månader åt gången. Chlorella är även bra som utrensande, även det kan man gärna ta som en kur någon gång om året.

Goda tarmbakterier: Då en god tarmhälsa är oerhört viktigt för immunförsvaret så kan det i vissa fall vara bra med en bra probiotika. Vi rekommenderar SanBiota då den har en mycket bra förmåga att kolonisera sig i tarmen och därmed blir kvar efter avslutad kur. Vi kan se på thermografibilder om man ser ut att ha matintoleranser eller matsmältningsproblem. För bästa undersökning av detta så rekommenderar vi att komma på grundläggande hälsoanalys.

Du hittar våra produkter på: https://halsopaketet.se/

Observera att detta är råd och tips och skall inte ersätta konsultation med läkare.